fbpx

Látnivalók

Sárospatak

Sárospatakot elődeink sokféle jelzővel illették. Hívták a „Bodrogparti Athén”-nek, „Magyar Cambridge”-nek, vagy a „magyar forradalmak oroszlánbarlangjá”-nak is. Történelme sokszínű és szövevényes. Néhány fontosabb látnivalót kiemeltünk, de ne feledkezzünk meg a Végardó Fürdőről és Makovecz Imre épületeiről sem, mert ezek is a város fontos részét képezik.

Rákóczi vár

Az 500 Forintos bankjegy hátoldaláról is ismerős lehet Sárospatak legjelentősebb műemléke, amely állandó és időszaki kiállításokkal is várja a látogatókat. A Várkertben, vagy a Vízikapunál üldögélve is megcsodálhatjuk a különleges épületegyüttest.

További információk

Tengerszem

Sárospatak határában, a Megyer hegy tetején találjuk a Tengerszemet, egy ember által alakított és a természet által visszavett képződményt. A Tengerszem körül tanösvény, kilátó és via ferrata is kialakításra került.

További információk

Református Kollégium

Az 1531-ben alapított Református Kollégium rengeteg híressé vált diákkal büszkélkedhet. A Kollégium épületében található a Nagykönyvtár, amely a világ egyik legszebb könyvtára és közel 400 ezer kötet található a falai közt.

További információk

Bodrog folyó

A Sárospatakot ketté szelő Bodrog folyó népszerű vízitúra útvonal. Holtágai kedvelt horgász és pihenő övezetek. Nyáron lehetőség nyílik sétahajózásra is, az evezős sportok kedvelői pedig a vízen is nekivághatnak a folyó menti települések felfedezésének.

Tokaj-Hegyalja Egyetem

Az egyetem épülete az 1900-as évek elején épült, azóta a város meghatározó megjelenésű épülete. Korábbi nevét Comenius Ámos János cseh-morva származású pedagógusról kapta, aki a sárospataki Kollégium falai közt dolgozott ki új oktatási rendszert, melyet azóta is alkalmaznak a pedagógus oktatásban.

Vártemplom

A Vártemplom, azaz a Szent Erzsébet templom 2007 óta a bazilika minor címet viseli. A templom falai közt őrzik a Szent Erzsébet ereklyéket. A templom előtt láthatóak a korábbi Árpád-kori templom maradványai. Fontos Szent Erzsébet zarándokhely.

Zemplén

Zemplén és a Tokaji borvidék csodálatos tájait települések, várak, kastélyok színesítik, melyek megismerésére időt kell szánni. A kanyargós, fákkal és szőlőültetvényekkel szegélyezett utakon haladva fedezhetjük fel a környéket. Felsorolni is nehéz mindazt, amit ez a táj rejt, de néhány érdekességet kiemeltünk.

Fűzéri vár

A vulkáni kúpon álló várat a 13. század elején építették, Magyarország legkorábbi építésű várainak egyike. Több mint 100 éve törekednek a vár újjáépítésére, komolyabb rekonstrukció 2014 és 2016 között zajlott.

További információk

Széphalom

A nyelvújítás központja, Kazinczy Ferenc lakóhelye és végső nyughelye. A védett kertben álló mauzóleumot Ybl Miklós tervezte, mellette épült a Magyar Nyelv Múzeuma. A reformkor óta igazi zarándokhely.

További információk

Gombos-hegyi és Kőporos pincesor

Sárospatak szomszédságában található Hercegkúton, annak határában található a Világörökség részét képező emeletes pincesor, melyet Gombos-hegyi pincesornak hívnak. A riolit tufába vájt pincék egymás felett, négy szinten sorakoznak.

Fűzérradványi kastély

A neoreneszánsz-romantikus stílusban épült Károlyi kastély a Zemplén egyik legszebb látnivalója. Az angolpark különleges klímájával hangulatos séták helyszíne. A kastély részben látogatható termeiben igazi fényűző múltidézésben lehet részünk.

Regéci vár

A vár az 1300-as években épülhetett egy szarvra emlékeztető hegy tetején. II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának helyszíne. I. Lipót császár leromboltatta, így manapság nagyrészt már csak a romjai láthatók. Felemelő érzés a romok között sétálgatva a történelmen elmélkedni és csodálni a környező táj szépségét.

További információk

Zemplén Kalandpark

A sátoraljaújhelyi Magas-hegyen kialakított kalandpark télen és nyáron is várja a látogatókat. Itt található az ország leghosszabb libegője, de rendelkezik mászófal központtal, Magyarország leghosszabb bobpályájával, korcsolyapályával, kalandtúra parkkal és drótkötélpályával is.

További információk